Dutch princess reveals she will not accept annual allowance when she turns 18

Until she has finished her studies, the Princess of Orange will renounce the annual allowance of 1,6 million Euros (to which she’s entitled from the day she will turn 18), the Dutch government announced today. The future Queen will turn 18 on December 7.

Dutch princess reveals she will not accept annual allowance when she turns 18 Photo

Prinses Amalia ziet voorlopig af van haar toelage. In december wordt ze achttien en vanaf dat moment heeft ze volgens de wet recht op zon 1,6 miljoen euro per jaar. Een kleine 300.000 euro per jaar daarvan is inkomen, de vergoeding voor personele en materiële uitgaven is ruim 1,3 miljoen.

Nu meldt Amalia dat ze tot het eind van haar studie geen beroep doet op het inkomensdeel van haar uitkering, en dat ze "zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie als Prinses van Oranje" ook de onkostenvergoeding terugstort. De kroonprinses heeft daar zelf een brief over geschreven aan demissionair premier Rutte en die heeft de Tweede Kamer geïnformeerd.

Amalia slaagde gisteren voor haar eindexamen gymnasium. Ze gaat niet meteen een vervolgopleiding doen, maar ze wil "eerst de wereld verkennen". In haar brief schrijft de kroonprinses dat ze het "ongemakkelijk" vindt om een uitkering te krijgen zolang ze daar "weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moelijker hebben, zeker in deze onzekere corona-tijd".

De toelage voor het Koninklijk Huis is bijna elk jaar een thema bij de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer. In aanloop naar haar achttiende verjaardag kwam daar ook de discussie bij over de financiën van de kroonprinses. Sommige Kamerleden vinden het bedrag voor Amalia te hoog.

De premier denkt niet dat dit besluit tot een nieuwe discussie zal leiden over de toelagen van het Koninklijk Huis. "Nee, de wet blijft de wet en zij maakt deze keus."

Volgens de premier moeten we blij zijn met een kroonprinses die dit doet en "moeten we dat niet problematiseren". Rutte denkt dat Amalia een "geweldige koningin" wordt.

Top Tweets About The Story

Top World Stories